Meditatie

Voor sommige is meditatie een levensvisie, voor anderen een techniek. Meditatie is vaak gekoppeld aan een geloofsovertuiging of religie en is vooral bekend vanuit het Boeddhisme en Hindoeïsme.

Voor mij is meditatie een techniek die bijdraagt aan het bewust worden van lichaam en geest en het dieper contact maken met jezelf en anderen. Vandaar ook inzichtmeditatie.

Inzichtmeditatie komt uit het boeddhisme. Het is een meditatievorm waarbij het ontwikkelen van opmerkzaamheid of mindfulness centraal staat en waarbij je kunt leren om op een directe en ongekleurde manier ervaringen in jezelf te observeren.

Hierdoor kan een helder en bevrijdend inzicht ontstaan in hoe je als mens in elkaar zit en hoe je op een vaardige(r) manier om kunt gaan met de wisselvalligheden in het leven.

Het is een proces van thuiskomen bij wat zich in het nu in of aan je voordoet; een bewustwordingsproces met als doel het realiseren van helderheid, zuiverheid van geest en bevrijdend inzicht (tekst geïnspireerd op een tekst van Frits Koster).

Ben je benieuwd geworden? Meld je aan.